Spelbok
Spelar

SPELTIPS

Babblarna Spelbok

Att spela spel… Det finns nästan inget roligare sätt att träna på färdigheter. När man spelar spel övar man på att vänta på sin tur, man får räkna, tänka, planera och så kan man väva in sådant som det är bra att träna lite extra på – kanske ord, ljud, bokstäver, läsning, minnet?

Inget av spelen i Babblarnas spelbok har bestämda spelregler. Använd dessa tips bara för att komma i gång och utveckla dem sedan så att spelen passar just er. Det som är viktigast att tänka på är att anpassa spelets svårighet efter det eller de barn du spelar med. Om något barn tycker att det är svårare än sina kamrater är det en bra idé att just det barnet får spela bara med dig först för att bli van och förstå hur spelet går till – då blir det roligare och mer utvecklande att spela tillsammans med kompisar sen.

Använd gärna Babblarna plastfigurer som spelpjäser (eller andra figurer som är lagom stora) och tärningar som är lagom svåra.

Med spelboken följer tre tärningar som vi tycker passar. Tärningen med bara en och två prickar på är lagom för många. Eller använd tärningen med figurerna på för att se vilken figur som får gå ett steg. Du kan också kombinera tärningarna för att se vilken figur som får gå och hur många steg. Stjärna betyder till exempel: gå ett steg och dra ett uppdragskort. Det går också bra att spela utan tärning och bara gå ett steg framåt. Med den tomma tärningen kan ni själva också göra någon variant som passar för just er, använd akrylfärg eller spritpennor för att skriva eller rita.

Låt figurerna/spelpjäserna tävla i stället för att barnen tävlar med dig eller varandra. Då kan ni alla tillsammans hjälpas åt och alla kan glädjas med den figur som vinner. Det gör spelandet roligare för alla deltagare – och det spelar inte så stor roll om någon kan spelet bättre eller sämre än någon annan.

Spelar

Språkleken med Babba, Bibbi, Bobbo, Dadda, Diddi och Doddo är enkel och tänkt för barn på mycket tidig nivå i sin språkutveckling. Språkljuden som figurerna tränar behöver snart kompletteras med flera språkljud och nya begrepp. Gör gärna egna ”uppdragskort” att använda som tillbehör och gör uppdrag/uppgifter som är precis lagom svåra för det eller de barn du spelar med. Obs! Om du spelar för att jobba med tal- och språkträning behöver du självklart öka svårigheten i lagom takt genom att lägga till flera ljud och att göra uppdragskort med ökande svårighetsgrad.

Beroende på när du har köpt Spelboken varierar det hur du har fått tillbehören till spelboken… Om det följde med en pappask ligger uppdragskort och bärpoäng i den. I en senare version av spelboken finns i stället bärpoängen på en extrasida som sitter i spelboken – bara att klippa ut och klippa till. Uppdragskort kan skrivas ut här nedan. Det är exempel som kan vara bra att börja med. Fortsätt sedan att göra egna! Kanske övar ni just nu på olika klädesplagg, vad olika blommor heter eller lär er allt möjligt om årstiderna?

Påse

I stället för uppdragskort kan ni lägga små leksaker eller bilder i en påse eller i en skål. Varje gång en spelpjäs tar sitt/sina steg drar man ur påsen/skålen och det man drar samlas i en skatt till figuren. Den figur som kommer först i mål får ”visa sina skatter” och berätta om dem.

Tänk på att prata mycket. Ta chansen och benämn alla ord, namn och ljud och teckna gärna, eftersom det gör spelet ännu roligare och tydligare för många barn.

Här följer tips för hur man kan använda de olika spelplanerna

StorLotto

StorLotto

Använd bildkorten som finns i Babblarnas Memo för att spela Lotto. Om ni inte har dem finns de att skriva ut här >> Eller använd helt enkelt bilderna på spelplanen för att skapa egna berättelser.

När du pekar på en eller två bilder så får barnet hitta på en historia. ”Babba vill inte bo hos Bobbo” (du pekade på Babba och Bobbos hus). ”Diddi äter en stol” (du pekade på Diddi och stolen). Eller… så låter du barnet peka på två, tre eller fyra bilder kanske. Sortera gärna fram de matchande bildkorten och lägg dem framför er på bordet. Sen berättar du en historia där korten vävs in. Låt det gärna bli en fantasifull och rolig historia. Sen byter ni roll. Nu är det du som pekar/väljer ut kort och det är barnets tur att berätta.

Spelplan

Heja Babblarna

Använd alla Babblarnafigurerna som spelpjäser eller välj ut ett par favoriter. Barnen turas om att slå och tärningen visar vilken figur som får ta ett steg framåt. Självklart låter figuren när den går! Babba säger ”Ba ba babba baaaa”, Dadda ”Da daaaaaa da!” Om ni vill kan ni också ladda en påse med uppdragskort eller skatter till figuren som samlas vid figurernas hus. Gå igenom den vinnande figurens skatt när spelet är slut. Alla barnen berättar om skatten tillsammans och/eller gör uppdragen på korten.

Spelplan

Hälsa på

Gå runt med spelpjäserna. När du hamnar på pricken utanför något av Babblarnas hus knackar, bankar eller ringer du på. Kanske kommer du ihåg hur de gör i boken ”Dadda hälsar på”, om du har läst den? Varje gång man gör ”rätt” kanske man får ett bär att samla på. Flest bär i slutet vinner.

Spelplan

Prickstig

Gå från start till mål. Vad händer på vägen? Kanske är det bara att komma först i mål?
Kanske gör ni kort i de olika färgerna med olika uppgifter på. Om du hamnar på en gul prick – ta ett gult kort och läs/gör det som står där. Blir det för mycket med kort i sex färger… Gör bara kort i två av färgerna – på övriga prickar ”händer det ingenting”.

Spelplan

Stegar och kanor

Gå från start till mål. När du hamnar på en ruta med början på en rutschkana åker du ner till rutan som kanan leder till. Om du hamnar vid foten av en stege klättrar du upp för den och hamnar på rutan stegen leder till. När man klättrar/åker låter man som sin figur – när man klättrar går man från mörk röst på första steget och sedan ljusare för varje steg ”Di – di – di – di – di”. På kanorna åker man från ljus röst till mörk ”Diiiiiiiiiii”. Först i mål vinner.

Spelplan

Babbelbana

Börja i startcirkeln och gå mot mål (stjärnan). Slå med figurtärningen för att avgöra vems tur det är. Eller gå i turordning, ett steg i taget. Låt som det ser ut. Stor prick/linje = starkt ljud. Små prickar/linjer = svagt ljud. Gör ljudet som din figur pratar. Om du går med Bibbi blir det ”bi, bi, bi, bi, bi” på prickar ”biiiiiiiii” på en rak linje. Om linjen är kurvig får du också svänga med rösten och pendla mellan ljus och mörk röst. Om linjen är som en backe går du från ljus till mörk röst eller tvärt om. Det behöver inte vara exakt – det är inte så viktigt. Huvudsaken är att du övar på att få melodi i rösten.

Spelplan

Babbelpål

Den här spelplanen kan du använda ungefär på samma sätt som ett monopol. Starta på stjärnan. Varje gång du har gått ett varv och hamnar på stjärnan får du månadspeng – exempelvis ett bär i samma färg som din figur.

I slutet av spelet räknar du dina bär. Använd uppdragskorten eller gör egna uppdragskort i samma färger som spelrutorna. (mallar att skriva ut hittar du högre upp här på sidan). De kan innehålla uppgifter, gåtor, skatter eller vad du tycker passar. Kanske tränar ni just nu på olika prepositioner? Då kanske korten kan innehålla en preposition-uppgift ”stå på stolen”, ”kryp under stolen”, ”gå runt stolen”. Eller jobbar ni med bokstäver och ljudning? Gör kort med bokstäver och säg en sak som börjar på bokstaven som är på kortet du får. Variationerna är oändliga, sätt i gång att hitta på. Men, tänk på att försöka väva in det som ni vill träna extra på just nu – med Babblarna som spelpjäser blir det roligt!

Spelplan

Tre i rad

Två spelare tar vardera tre bär i sin favoritfärg. Turas om att lägga ut bären på rutorna. När du har lagt ut alla dina tre bär får du i stället flytta ett av dem nästa gång det blir din tur. Målet är att få tre i rad först. Det kan vara uppåt, neråt eller på tvären.

Annat från Hatten Förlag som kan vara bra och roliga tillbehör till Babblarnas spelbok:

Babblarna i konsonantdalen (för att leka med många fler av svenska språkets vokal- och konsonantljud)
Teckenkort i låda (cirka 400 ord och tecken)
Tecken ABC (kort med bokstäver och handalfabetet)

Bibbi & Babba