HISTORIEN OM BABBLARNA

Min son Nils föddes med en extra kromosom. Som föräldrar till ett barn med Downs syndrom förstod vi direkt att han skulle behöva extra stöd i sin utveckling.

Idén om Babblarna föddes på en klippa i Stockholms skärgård några år senare. Då hade vi länge stöttat Nils språkutveckling med hjälp av det bästa och mest evidensbaserade stöd vi kunde hitta. Det var Karlstadmodellen, grundad av Iréne Johansson, professor i specialpedagogik. Modellen erbjöd en tydlig struktur för hur vi kunde träna och leka med Nils för att hjälpa honom att utveckla sitt språk.

Men det hade slagit mig att han inte gick i gång på de bilder och dockor som enligt modellen skulle locka till språk- och ljudlekar. Han var mycket mer intresserad av färgglada plastleksaker, bilar och dinosaurier. Och jag kunde förstå det. Många av de specialpedagogiska hjälpmedlen var bra, men de såg så tråkiga ut!

Jag är grafisk formgivare, och där på skärgårdsklippan plingade det till i skallen på mig. Med välgjorda och färgglada figurer skulle språkträningen kunna bli mycket roligare. Jag ville ta avstamp i forskning om barns språkutveckling och samarbeta med Iréne Johansson, men också låta formgivningen utgå från sådant som verkligen lockar små barn.

Babblarnas klippa
Babblarna på sin klippa i Stockholms skärgård där de första idéerna till deras värld kläcktes 2003.

Jag började skissa hemma vid köksbordet och sakta men säkert växte en hel liten värld fram. Dessutom väcktes en dröm om att Babblarna skulle kunna hjälpa alla barn med deras tidiga språkutveckling. Jag ville ju inte att Nils och de andra barnen med särskilda behov skulle sitta i ett eget hörn och jobba medan de andra barnen var någon annanstans. Jag ville att Babblarna skulle vara så roliga och lockande att alla andra barn också skulle komma springande och vilja vara med. Jag ville ha inkludering på riktigt!

Figurerna flyttade ut från skissboken och jag började samarbeta med andra för att bygga vidare på Babblarnas värld. Vi fick ett ekonomiskt bidrag från Specialpedagogiska skolmyndigheten för att utveckla ett material som skulle kunna användas på förskolor. På Bokmässan 2007 var det äntligen dags för lansering.

Vi sålde bara 32 böcker på mässan. Men böckerna hade hamnat hos specialpedagoger och logopeder som tipsade förskolepedagoger och föräldrar. Sakta spred sig Babblarna och började användas på allt fler förskolor runt om i landet.

När vi tre år senare publicerade Första låten på Youtube var det därför många barn som redan hade lärt känna Babblarna. Med sång och rörelse dansade de nu in i barnens hem. På bara ett par månader fick filmen mer än en miljon visningar! Snart upptäckte föräldrarna att det också fanns böcker som knöt an till de lekfulla filmerna – och det är i böckerna som den pedagogiska magin finns.

Kristallengalan 2003
Babblarna fick Juryns specialpris på Kristallengalan 2018. Nils var självklart med och tog emot priset.

Sedan snurrade allt på i en väldig fart. På vårt lilla förlag norr om Stockholm fick vi fullt upp med att hinna svara alla som ville bidra och samverka, från leksakstillverkare och klädmärken till SVT och musikalproducenter. Alla bra initiativ som kunde bidra till spridningen av Babblarnas språklek välkomnades.

I dag är det få förskolebarn och föräldrar som inte känner till Babba, Bibbi, Bobbo, Dadda, Diddi och Doddo. Babblarnas böcker har sålt i nära en miljon exemplar, Youtube-filmerna är oerhört populära och Babblarnas vaggvisa är den mest spelade låten någonsin på svenska på Spotify.

Det som började som en vilja att hjälpa Nils med hans språkutveckling har växt till att bli något mycket större. Jag hoppas och tror att vi fortfarande bara har sett början på Babblarnas fantastiska resa!

Anneli Tisell

Babblarna-skisser

Här kan du se mer om Babblarnas historia från när Anneli Tisell gästade TV4 Efter Fem i juni 2023.Efter fem