Elvira läser
Lek med Babblarna
Sanna dansar

VI PÅ HATTEN JOBBAR FÖR ATT VARENDA LITEN PRICK SKA HA ETT SPRÅK!

Vi vill göra språkinlärningen rolig och inspirerande för både stora och små.

Främst ger vi ut språkutvecklande barnböcker, spel, leksaker och material med tecken, men du hittar även facklitteratur på på temat tecken- och språkträning hos oss. Barn som behöver extra stöd i sin språkutveckling har särskilt nytta av våra titlar – men de är självklart roliga och stimulerande för alla! Förlaget producerar de flesta av titlarna i egen regi på en hög professionell nivå. Vi samverkar med flera av Sveriges främsta experter inom vår nisch samt Specialpedagogiska skolmyndigheten.

KONTAKTA OSS

MEDARBETARE

Vår värdegrund

Vi arbetar för att varenda liten prick ska ha ett språk!

Att kunna kommunicera är viktigt, oavsett om man är liten eller stor. Vi vill göra språkinlärningen rolig och inspirerande och vårt mål är att alla ska hitta det språkutvecklande material de behöver hos oss. Vi ger därför ut allt ifrån mer specifika övningsmaterial till språkstimulerande barnböcker, spel och leksaker.

Vårt mest populära varumärke är Babblarna. Ända sedan 2007 när de premiärvisades på bokmässan har det funnits böcker, spel, musik, film och leksaker i Babblarnas värld. Allt sammansatt med omsorg för att bilda en rolig och språklekande helhet som inkluderar alla barn.

Innehållet i Babblarnas värld är skapat särskilt med tanke på barn som har språkliga svårigheter och bygger på steg i den tidiga språkutvecklingen. Det finns ingen exakt angiven ålder för när de olika materialen är mest lämpliga för varje barn. Det är barnets utveckling och deras vuxna som bäst avgör när de olika delarna passar för barnet.

Om skärmar

Musiken och filmerna i Babblarnas värld har blivit oerhört populära. Nu har det kommit rekommendationer* som säger att barn under två år inte ska ha någon skärmtid alls och barn mellan 3-5 år bör maximalt ha en timme per dag. Det är välkomna rekommendationer, eftersom de tydligt anger att det inte är en bra idé att använda olika skärmar som barnvakt till barnen för att ge vuxna mer egen tid. Rekommendationerna är en bra påminnelse om att samspel, umgänge och närhet är det som är allra viktigast i barns kognitiva och språkliga utveckling.

Vi på Hatten Förlag rekommenderar föräldrar och pedagoger att använda allt vårt material för att skapa samspel med barnen, leka och ha roligt tillsammans! I rörelseglädjen, ljudlekarna, turtagningen och rollspelen utvecklas ditt barn på allra bästa och tryggaste sätt.

* WHO:s rekommendationer om skärmtid

Micki

Småländska Micki tar fram rejäla Babblarna-leksaker som håller för mängder av språklek!

Läs mer

Teddykompaniet

Med hjärtat i Båstad hjälper Teddykompaniet oss att ta fram mjukisar och leksaker i hög kvalitet.

Läs mer

Coop

I samarbete med Coop hoppas vi att vardagsrutinerna kan bli roligare och fulla av språklek. Babbla och byt blöja!

Läs mer

Mys Artisteri

Ni har väl inte missat Babblarnas musikaler? Svängiga, interaktiva föreställningar som produceras av Mys Artisteri.

Läs mer
Press

Pressrum

Här hittar du nyheter och pressmeddelanden från oss.

Pressarkiv

Arkiv

Här hittar du artiklar och annat spännande.

Bildarkiv

Pressbilder

Här hittar du bilder som är fria för press att använda.

Historien om Babblarna

Historien om Babblarna

Läs om hur allt började.

ARKIV

Här har vi samlat olika artiklar, nyhetssändningar och poddar som berättar något om Hatten Förlag. Om du har sett någon berättelse vi har missat tar vi tacksamt emot tips till info@hattenforlag.se

HISTORIEN OM BABBLARNA

När jag startade Hatten Förlag för femton år sedan gjorde jag det för att min son behövde bättre och roligare material som stöd i sin språkutveckling.

Anneli TisellMed min bakgrund som grafisk formgivare kunde jag inte riktigt ”leva med” att mycket av den specialpedagogik som fanns tillgänglig för Nils och oss runtomkring hade en så grå och SPECIALpedagogisk stämpel. Det såg helt enkelt tråkigt ut! Vi fick svartvita kopior på kopior av olika lek- och träningsmaterial från logopeden och de böcker vi fick tag på som handlade om språkträning och språkutveckling innebar mycket arbete med att själv tillverka material, böcker och leksaker innan det var dags för det viktiga – nämligen själva språkleken. Tanken föddes att göra all denna fantastiska pedagogik som fanns, paketerad på ett mer lustfyllt och lättillgängligt sätt och så började jag. Den allra första produktionen var TeckenHatten och det kanske är svårt att tro idag – femton år senare – att det faktiskt då inte fanns någon vettigt sätt att lära sig tecken annat än på kurs och via lexikon med foton på tecknen med beskrivningar hur de ska göras.

Att få en så bra språkutveckling som möjligt för varje individ är navet i det arbete vi gör här på Hatten. Det går inte att jämföra barn med varandra, eftersom alla är så olika. Men, det går alltid att tänka att vi önskar ett barn att nå nästa steg i språkutvecklingen, att få bättre språk och kommunikation, ett steg i taget. Om det är ett litet eller stort steg är inte det viktiga, det väsentliga är att det går framåt. För varje litet steg som en individs språk utvecklas så ökar personens möjlighet att vara delaktig i samhället och att styra över sitt eget liv.

Som många säkert vet och har märkt har vingarna lyft för Babblarna! De flyger nu högt där uppe bland molnen och sprider sin språkglädje inte bara här i Sverige, utan har även börjat glädja och utveckla barn i andra länder. Men, vi här på Hatten Förlag jobbar med så mycket mer än Babblarna. Ajja&Bajja börjar också bli riktigt kända runt om på landets förskolor och hemma i småbarnsfamiljerna. Sen är det idagboken, Olle&Mia, SpråkPussel, Talträning, Sång&Hopp och så vidare som på olika sätt hjälper de många barn som behöver extra skjuts och stöd i sin språkutveckling.

Anneli Tisell

BABBLARNA – HUR BÖRJADE DET? DE FÖRSTA TIO ÅREN

BabblarnaBabblarna, Karlstadmodellen och Hatten – hur gick det egentligen till när ett gäng färgglada språkutvecklande figurer tog Sverige med storm? Babblarna dyker nu upp i fler och fler sammanhang, och det är ju fantastiskt med tanke på att alla barn behöver språkstimulans! Men hur började det egentligen? När man idag ser allt som finns med Babblarna i leksaksaffären är det nog lätt att tänka att de kommer från ett stort internationellt företag, inte att de kom till här i Sverige, för att föräldrar skulle kunna språkträna med sina barn på ett enkelt och roligt sätt. Det är nu tio år sedan de första böckerna och Första låten släpptes. Häng med oss när vi gräver i förråden på Hatten Förlag där vi har hittat skisser och foton från när Anneli Tisell och Iréne Johansson började samarbeta och Babba, Bibbi, Bobbo, Dadda, Diddi och Doddo fick namnet ”Babblarna”!

För ungefär tjugo år sedan föddes Nils, med en liten extra kromosom som förutom allt personligt som alla barn begåvas med, också gav honom Downs syndrom. Anneli och Henrik Tisell, som med Nils just fått sitt första barn, landade inte bara i gosigt bebigullande och blöjbytande som andra föräldrar. De förstod att Nils också skulle behöva extra stöd för sin utveckling och sitt framtida självständiga liv och började leta efter strategier och övningar/träning som skulle kunna hjälpa honom. När Nils bara var några månader gammal kom familjen i kontakt med Karlstadmodellen, en modell för språkträning som grundades på 1970-talet av Iréne Johansson.

Karlstadmodellen är, lite kort beskrivet, ett sätt att jobba strukturerat och planerat med ett barns språkutveckling, och språkträningen följer barnet från det allra första jollret ända in i läs- och skrivinlärningen. För barn med svårigheter i sin språkutveckling ger Karlstadmodellen konkreta verktyg för att hjälpa barnen framåt vad gäller tal och språk, steg för steg. Både magiskt och arbetsamt på samma gång.

Det finns flera böcker av Iréne Johansson om hur man kan arbeta enligt Karlstadmodellen, där hon varvar teori om språkutveckling med tusentals övningar och konkreta förslag på hur man kan arbeta med barnen.

Redan i en av hennes första teori- och arbetsböcker introducerades figurerna med namnen Babba, Bibbi, Bobbo, Dadda, Diddi och Doddo. De var då dockor man sydde själv, som alla hade egna specifika former, färger och var fyllda med olika innehåll, så de blev lätta för barnen att särskilja, både visuellt och taktilt. De allra första barnen som lekte med dockorna då har nu hunnit bli drygt 40 år!

Anneli var en av alla dem som sydde dockorna till sitt barn. Men, då hade det nästan blivit 2000-tal. Anneli berättar:

– Jag sydde dockorna och älskade dem, men min Nils var inte lika intresserad. Han var mer lockad av de hårda leksakerna som fanns i närheten, bilar, dinosaurier och Fischer Price-figurer. Tanken slog mig att man borde kunna göra figurerna mer tidsenliga och ”färdiga”, så att inte föräldrar och pedagoger skulle behöva sy dem själva. Jag tänkte också på att precis när föräldrar har fått veta att deras lilla gullunge är försenad i sin språkutveckling, och att man förmodligen behöver jobba extra för att ge sitt barn ett fungerande språk, då är man kanske inte mogen att kasta sig in i en specialpedagogisk värld. Att få ett sådant besked på BB eller BVC är omskakande och det kan ta ett bra tag innan man hämtar sig och kan acceptera. Om det då finns något att börja jobba med som är lättillgängligt, roligt och som alla barn älskar – så kan man börja med det först och sen gå vidare in i specialpedagogiken och Karlstadmodellens värld när man har hunnit landa. Det var ur dessa funderingar ”Babblarna” kom till – för Nils och för alla barn och föräldrar som var i vår situation.

Anneli hade då redan hunnit starta Hatten Förlag hemma i vardagsrummet, och hade gett ut ”TeckenHatten”, ett dataprogram för att lära sig tecken. En produkt som familjen själva känt behov av för att kunna stötta Nils språkutveckling. Iréne Johansson hade varit bollplank under den produktionen och nu tog Anneli kontakt med Iréne igen för att höra hur hon ställde sig till att Babblarna utvecklades med utgångspunkt från hennes tankar och Karlstadmodellen. Iréne Johansson svarade ”Ja, vad roligt!”.

Ett noggrant arbete tog sin början för att ta fram Babblarnas form och utseende. Med i arbetslaget förutom Anneli och Iréne fanns Ola Schubert och Hannes Hagstrand som illustrerade böckerna och animerade musikvideon samt Johan Rask som komponerade och producerade ”Första låten”.

Pedagogiken i Babblarnas värld skulle göra det möjligt att jobba konkret och strukturerat för barn som behöver extra stöd i sin språkutveckling, men för Anneli var det också mycket viktigt att ALLA barn skulle tycka om dem för att kunna leka med dem tillsammans. Inga barn lämnas utanför, alla kan vara med!

Babblarna premiär

Babblana på mässaKonceptet premiärvisades på Bokmässan år 2007. Hatten ordnade en stor monter för att visa de första fyra böckerna, tillsammans med plastfigurerna, Första låtens musikvideo och ett dataspel för pc. När bokmässan var slut åkte Hattarna hem ganska molokna, det blev bara 32 böcker sålda totalt.

Men, bokmässan var ändå startskottet för den stora spridning som Babblarna ganska snart fick i det dolda. När förskolepedagogerna som jobbade med barn i behov av stöd i sin språkutveckling köpte in Babblarnamaterialen och började använda dem på förskolan upptäckte de och deras kollegor snabbt hur bra materialet var för alla barn. Barn är ju olika snabba i sin språkutveckling och Babblarna blev direkt ett verktyg för förskolornas småbarnsavdelningar som använde materialet för att jobba brett med alla barn. Babblarna hjälper barn att komma igång med tal och språk, oavsett om de har svårigheter i sin utveckling eller inte. Fler och fler förskolor började använda Babblarna och snart var det många, många pedagoger och barn som älskade det härliga Babblarnagänget.

Youtube hade börjat växa och Hatten bestämde sig för att starta en Youtubekanal. Babblarna Första låten och många andra filmade klipp med tecknade barnsånger lades upp på kanalen. I början hände inte så mycket, men ganska snart tickade antalet tittar på i hög hastighet. Barnen som kände igen Babblarna från förskolan blev lyckliga över att se videon på Youtube, och barnen som inte redan kände till figurerna föll för filmens enkelhet och den svängiga musiken. Föräldrarna älskade Babblarna! Med videon igång kunde de själva få en minut över att göra något annat, tvätta håret, plocka undan i köket eller ringa ett viktigt samtal samtidigt som deras gullunge trollbundet gungade i takt och härmade Babblarnas olika läten.

Leker med BabblarnaBabblarna spreds som en löpeld, främst via föräldrars tips till varandra i mamma- och pappagrupper och i olika sociala medier förstås.

Idag är Babblarna de mest populära figurerna i Sverige som riktar sig till små barn 1–5 år. Böckerna har sålts i hundratusentals, Babblarna på Youtube ligger alltid högt i topplistan för mest sedda klipp på svenska, Babblarnas första musikalbum har sålt platina och när Babblarnas första dvd-film släpptes 2016 blev den en av årets bäst säljande filmer i Sverige.

Vad är det som finns där bakom framgången? Varför älskar barn Babblarna så mycket!?

Hatten-webbenEn stor del av hemligheten är enkelheten. Formspråket är rent och rensat på störande moment. Figurernas ögon har stort fokus och gör dem tydliga för barnet. Figurernas rörelsemönster stämmer överens med barnens och de är lätta att härma. Babblarnas prat baseras på talets alla första språkljud. Det är ingen slump att figurerna heter Babba, Bibbi, Bobbo och Dadda, Diddi, Doddo. B och D i kombination med vokalerna A, I och O är några av de språkljud som barn lär sig att använda allra först. Babba pratar babbaska och låter: ”Babba ba ba babba ba.” Det är lätt och roligt att härma. Barnet får leka med talets språkmelodi utan att behöva förstå eller kunna ord. Om man har lite svårigheter att komma igång med talet kan det alltså hjälpa barnet på traven genom att leka med och nöta just dessa första språkljud mycket och ofta. När de sedan ramlat över tröskeln och har kommit igång med talet kan resten komma av bara farten. För barn som behöver fortsatt stöd finns det många fler figurer att fortsätta leken med. Gagga, Giggi, Goggo, Sassa, Sissi, Sosso, Faffa, Vovvo, Purr-Purr, Tut, Pling och Klonk är namnen på ytterligare figurer som finns i Babblarnas värld. I materialet ”Babblarna i konsonantdalen” finns det ännu flera figurer som representerar talets alla konsonant- och vokalljud.

För att varenda liten prick ska ha ett språk!

Åren har nu gått och Nils är vuxen. Men det som startade med behoven kring Nils som liten finns kvar och växer alltjämt. Hatten Förlag har nu tio anställda, och är ledande i Sverige vad gäller produktion av språkutvecklande material med Babblarna i spetsen. De har börjat ta hjälp av samarbetspartners för att kunna ta fram riktigt bra leksaker och spel, men godkännandet ligger alltid hos det ursprungliga teamet för att inte grundtanken ska gå förlorad. Och tillsammans jobbar alla för devisen ”För att varenda liten prick ska ha ett språk.”

För att läsa mer om Karlstadmodellen och hitta kurser besök www.iakm.se

TIDSLINJE – DE FÖRSTA TIO ÅREN

1990

2003-2005

2003-2005

Anneli skissar på ett koncept, Iréne tackar ja till samarbete och lägger grunden till de första böckernas struktur. Skapelseprocessen börjar tillsammans med Johan Rask (kompositör och musikproducent) samt Ola Schubert och Hannes Hagstrand (illustration och animation).

2003

Figurerna får namnet Babblarna. Deras utseende och karaktärer utvecklas, färg och form anpassas. Fyra böcker skrivs och illustreras, ”Första låten” skrivs och musikvideon animeras.

2007

2007

Lansering av Babblarna på Bokmässan i Göteborg 2007.

2010

YouTube

Musikvideon ”Första låten” läggs upp på Hattens YouTubekanal och blir snabbt populär. Overkliga en miljon tittar på bara några månader…

2010

Babblarna SpråkPussel kompletterar de första fyra böckerna.

2012

2012

Stompalång – ny bok och efterlängtad låt. Hasse Sjölander (kompositör och musikproducent) ansluter till Babblarna-teamet.

2013

2013

Babblarna och Hatten tar plats i Sociala medier. Hej Facebook och Instagram!

2014

Babbapp

Babbapp – Babblarnas första app släpps. I bion kan man se Första låten med Babblarns dal täckt av snö.

2015

Första albumet

Babblarnas första musikalbum släpps. Säljer snabbt både Guld och Platina!

Babola salabim!

Babola salabim! Babba trollas till Gagga, Diddi trollas till Sissi! Magiskt, roligt och svängigt i ny bok, låt och musikvideo.

Årets småbarnsleksak

Teddykompaniet i Båstad gör mjukisar av Babblarna. De vinner det fina priset ”Årets småbarnsleksak”. Från och med nu finns Babblarna ute i leksaks-, present- och bokaffärer.

2016

Tal & språkträning i Babblarnas Värld

Hur kan Babblarna användas  i tal- och språkträningen? Ny teori- och arbetsbok skriven av Iréne Johansson.

Tjocka kartongböcker

Tre nya ”pratböcker” med Babblarna ges ut, av tjock kartong – efterlängtat av många.

Språkgympa

Med SpråkGympa kan förskolor och andra verksamheter med barn göra språk- och motoriklekande pass. www.sprakgympa.se bjuder på ett gratis pass för alla. När man beställer ledarväskan öppnas alla pass. Klara, färdiga, låt!

Första filmen

Första filmen släpps lagom till jul. Efterlängtad av många små och mindre barn och deras föräldrar. Den blev en av Sveriges mest sålda filmer för barn 2016.

Kids Concept

Inredning och många fina leksaker tillverkade av Kids Concept tas fram i samarbete med Hatten. De finns i de flesta av Sveriges webbbutiker och butiker med leksaker och presenter för barn.

Babblarna har fått en agent för att Babblarna ska resa ut i världen. Böckerna och musiken översätts till norska, danska, engelska och tyska.

2017

Babblarna kliver upp på scenen i ”Första Musikalen”. Föreställningen får lysande recensioner och spelar för utsålda hus runt om i Sverige. Producerat av Mys Artisteri AB med manus och regi av My Blomqvist Olsberg.

Babblarnas kortfilmer, dansfilmer och musikvideor börjar visas på Barnkanalen, både på TV och i appen.

10 år

Tio år efter premiären på Bokmässan i Göteborg släpps Babblarnas tionde bok: ”Natti natti Babblarna” och filmen ”God natt och sov gott Babblarna”.

 

Vill du veta mer?

Boken ”Språkutvecklingen hos handikappade barn 2, Ordstadium” av Iréne Johansson (Studentlitteratur 1990)  som presenterar dockorna Babba, Bibbi, Bobbo med vänner finns tillgänglig som e-bok. Titeln har justerats och är nu ”Ordstadium – Primitiv grammatik” (Hatten Förlag 2018).

Sveavägen 90, Stockholm

    Skicka ett meddelande till oss här:

    Besöksadress

    Sveavägen 90, 113 59 Stockholm

    Postadress

    Box 3232, 103 64 Stockholm


    Telefon

    08-767 01 70 (mån-tor kl 9.30-12.00)


    E-post

    info@hattenforlag.se
    Support för våra appar och onlinetjänster: support@hattenforlag.se


    Babblarna Musikaler

    För prisoffert och information: Mys Artisteri AB
    E-post: scen@babblarna.se
    Mobil: +46 70 866 58 87 (e-post är att föredra)
    Läs om föreställningen på: https://babblarna.se/live/