Guldhatten vinnare 2022

Årets Guldhatten går till

Förskolan Lek och Lär

Guldhatten är en utmärkelse för en person eller grupp som gjort något extra bra för att främja barns språkutveckling. Här får vi träffa årets vinnare!

Det sker så mycket bra språkutvecklande arbete runt om i landet. För att varje år kunna uppmärksamma något av det har vi på Hatten Förlag instiftat Guldhatten. I år var det många fina nomineringar, så juryns arbete var inte lätt, men Förskolan Lek och Lär i Tyresö stack ut.

Juryns motivering:

”Med lust och glädje i fokus kan barns språkutveckling genomsyra hela förskoledagar. Det har varit väldigt roligt att ta del av arbetet på Förskolan Lek och Lär och det är med stolthet vi överlämnar årets Guldhatten till dem.”

Vi passar på att ställa några frågor till pedagogerna Desiree Johansen, Birgitta Sjöberg, Linnéa Ahrlin och rektor Maja Asplund som driver förskolan som personalkooperativ tillsammans.

Ni satsar verkligen på barns språkutveckling – hur kommer det sig?

Språket är en förutsättning för att utveckla tankarna, och grunden till ett fortsatt bra liv. Både så barnen kan uttrycka sina känslor, behov och berätta hur de mår, men också som förberedelse för skolan och för att fungera socialt och demokratiskt i vårt samhälle.Guldhatten

Ert mål är att detta ska genomsyra i vardagen – har ni några tips?

Vårt bästa tips är att låta språket vara levande i allt. Genom att alltid vara närvarande pedagoger i lek och aktiviteter, ger vi barnen förutsättningar till lek och undervisning hela tiden. Språket kommer i så många olika former, det är bara att leka med!

Vi försöker också se varandra i arbetslaget och använda oss av allas styrkor och förmågor när undervisningen ska planeras. När vi dansar, sjunger, leker och busar tillsammans med barnen blir hela dagarna fyllda av lustfyllt lärande. Sedan är att samtala och ha tid att svara och integrera med barnen själva grunden. Att se vad som händer barnet och sätta ord på saker och känslor, förklara och uppmuntra. Och en miljö med massor av böcker på olika ställen som barnen kan sitta och läsa, samtala och leka med.

Vad tycker era barn om för aktiviteter?

Vårt motto är: DET SKA VARA ROLIGT PÅ FÖRSKOLAN! Vi använder oss av sagor, sånger, ramsor och teater, och Babblarna som barnen är förtjusta i hänger med oss i den vardagliga undervisningen med sina egenskaper som är kopplade till läroplanen.

Vi förstärker med tecken och använder bildmaterial, arbetar med språklig medvetenhet och flanosagor, bordssagor, högläsning och berättande på olika sätt.Guldhatten

Hur känns det att ha fått GuldHatten?

Det känns stort! Och roligt att vårt arbete tillsammans med barnen blir uppmärksammat och vi hoppas att det vi gör fortsättningsvis kan komma att inspirera andra.

Tips!

Den som vill kan följa förskolans arbete via instagramkontot @fsk_lol_tyreso

Dags att nominera

I nästa HattenBladet vill vi lyfta något nytt fantastiskt som ni gör för barns språkutveckling!

Passa på att nominera er själva eller någon annan. Det är enkelt gjort! Skicka bara ett mejl till info@hattenforlag.se, med GULDHATTEN i ämnesraden, och beskriv hur ni arbetar. Det kan vara om ni har gjort något speciellt i ett projekt, kommit på något roligt i vardagen, eller vad som helst som har med barns språkutveckling att göra! Förutom ära, berömmelse och en guldhatt, ligger 10.000 kr i prispotten!

Vi tar gärna emot nomineringar löpande, men för att vara med i nästa omgång behöver vi era bidrag senast den 30/4. Lägger ni med en bild eller videosnutt blir vi extra glada.