HattenOnline

HattenOnline - HattenBladet 18

HattenOnline

Lär dig tecken på

HattenOnline

Med HattenOnline har vi gjort en rolig och inspirerande plats för både barn och vuxna, som vill lära sig tecken och utveckla sitt språk!

Här hittar du som vill teckna allt du behöver! I vår webbaserade tjänst har vi samlat många användbara ord och tecken – allt presenteras med både bild, teckenillustration och korta filmklipp så att även barn kan sitta med och lära in nya ord och tecken. Bläddra tillsammans i olika kategorier eller slå upp de tecken ni behöver, och för den som vill är det också enkelt att lägga till eget innehåll. Den som vill kan också testa sig själv, titta på filmer med böcker och sånger med tecken i bion och skriva ut tecken-material.

Köpinformation:

Obs! Ett års abonnemang ingår när du beställer ”Börja med tecken-lådan” – som förskola/företag beställer du lådan här: Börja med tecken, hos Lekolar, art nr 114456

Vill du teckna ett abonnemang direkt är du välkommen till hattenonline. com. Där kan du också testa vår ”demo” gratis. I abonnemanget ingår full tillgång till alla ord, bilder och teckenfilmer från TeckenHatten. Nu i högre upplösning och med uppdaterade tecken som stämmer överens med Ritade Tecken från Specialpedagogiska skolmyndigheten.

Teknisk info: Hatten Online fungerar att använda på datorn (mac-pc), i smartphones (iPhone-Android) och plattor (iPad-Android).


Ajja & Bajja - HattenBladet 18

Ajja & Bajja

AJJA&BAJJA LEKER MED BARNS TIDIGA SPRÅKUTVECKLING.

Busfröna Ajja & Bajja är skapade för att vi på ett lätt och roligt sätt ska kunna stötta barns tidiga språkutveckling och hjälpa dem komma igång med de första orden och meningarna. Böckerna är fullproppade med roliga ljudhärmande ord, och längst bak hittar den som vill teckna teckenillustrationer. Tillsammans ger de sex böckerna ett gott grundordförråd med ord och tecken för sådant som intresserar små barn.

 • Visa alla
 • Barnböcker
 • Språklådor
 • Spel & Pussel
 • Leksaker
 • Musik & Film
 • Tecken

Ajja & Bajja Första Lådan

Språklåda

Massor av kul med kompisarna Ajja & Bajja. Läs, lek, spela lotto och teater - och bygg språk tillsammans!

Läs mer

Ajja & Bajja hos doktorn

Ashby / Holmström

Aj aj! Ajja har ont i magen. Vi får följa med våra busfrön på ett spännande besök hos doktorn.

Läs mer

Ajja & Bajja i parken

Ashby / Holmström

Häng med Ajja & Bajja till lekparken! Förutom ett tokigt äventyr får barnen lära sig ord som är vanliga när vi leker ute.

Läs mer

Ajja & Bajja på förskolan

Ashby / Holmström

Följ med Ajja & Bajja till förskolan! En perfekt bok under inskolningen och för att stötta barn att lära sig ord som är vanliga i förskolans värld.

Läs mer

Ajja & Bajja ska sova

Ashby / Holmström

Schh, dags att sova! Men Ajja & Bajja har mycket kvar att göra … En mysig bok som samtidigt bygger ordförråd kring kvällsrutiner.

Läs mer

Ajja & Bajjas ramsor

Ashby / Holmström

Roliga, språkstimulerande ramsor som passar perfekt i vardagen. En kartongbok med härliga illustrationer och tecken på varje uppslag.

Läs mer

Ajja & Bajjas Sångbok med noter

Notbok

Stor och härligt illustrerad bok med noter, ackord och text till alla Ajja & Bajjas svängiga låtar.

Läs mer

Ajja&Bajja

Ashby / Holmström

Första boken om busfröna Ajja & Bajja! Ett roligt vardagsäventyr som lockar små barn att vara med och härma ljud och berätta.

Läs mer

Ajja&Bajja Lotto

Från 2 år

Spela lotto med Ajja & Bajja! Ett roligt sätt att bygga ordförråd och locka till meningsbyggnad.

Läs mer

Ajja&Bajja Teater

Kuliss och rekvisita, i kartong

Ajjas & Bajjas teater bara väntar på att fyllas med roliga berättelser! Passar perfekt i språklek med dockorna Ajja och Bajja.

Läs mer

Teckenremsor: Ajja&Bajja

Tillbehör till bok

Etiketter med tecken att klistra in i boken "Ajja&Bajja". För dig som vill ha tecknen på varje uppslag.

Läs mer

Teckenremsor: Ajja&Bajja i parken

Tillbehör till bok

Etiketter med tecken att klistra in i boken "Ajja&Bajja i parken". För dig som vill ha tecknen på varje uppslag.

Läs mer

Teckenremsor: Ajja&Bajja ska sova

Tillbehör till bok

Etiketter med tecken att klistra in i boken "Ajja & Bajja ska sova". För dig som vill ha tecknen på varje uppslag.

Läs mer

Tittut Ajja&Bajja

musik-cd

Ett album med Ajja&Bajjas härliga låtar - som passar under hela dagen!

Läs mer

Tygdocka Ajja

ca 22 cm

Ajja som mysig tygdocka med glada färger och fina detaljer. För både språklek och kramar!

Läs mer

Tygdocka Bajja

ca 20 cm

Busiga Bajja som fin tygdocka i mjuk plysch. Redo för både gos och språklek!

Läs mer

Mina första tecken-affisch

Ladda hem Ajja & Bajjas teckenaffisch och sätt upp på väggen!

Ladda ner

Ajja & Bajja målarboksblad

Skriv ut ett målarboksblad med Ajja & Bajja och färglägg tillsammans!

Ladda ner


Språklådor - HattenBladet 18

Språklådor

Det ska vara enkelt att stötta barns språkutveckling! I dessa språklådor ingår material att både läsa, leka och spela med. Vår huslogoped Elvira Ashby har satt ihop exempelvis Första orden-lådan och Börja med teckenlådan och skrivit inspirerande handledningar till. Sedan finns det flera språklådor med bland annat barnens favoriter Babblarna. Lagom att rycka med sig när man vill jobba med språket var man än är.

 • Visa alla
 • Språklådor

Bibbis Temalåda

Språklåda

Bibbis Temalåda fokuserar på språkutveckling utifrån temat "logik och problemlösning". Barns upptäckarlust vidgar världen. De tänker, fantiserar, experimenterar, analyserar och löser problem. För detta behöver de abstrakta ord, lägesord och beskrivande ord.

Läs mer

Diddis Temalåda

Språklåda

Diddis Temalåda fokuserar på språkutveckling utifrån temat "kreativt skapande". Genom kreativa skapandet lägger barnen märke till detaljer i omgivningen. Barnen känner, tittar, smakar, lyssnar och luktar sig fram.

Läs mer

Doddos Temalåda

Språklåda

Bibbis Temalåda fokuserar på språkutveckling utifrån temat "social kompetens och känslor". När barns värld växer märker de att mycket ligger utanför den egna kontrollen. Det här väcker känslor, och de behöver allt fler ord för att beskriva både egna och andras upplevelser.

Läs mer

Bobbos Temalåda

Språklåda

Språklek med Bobbo på temat ”motorik och kroppen”! Lådan innehåller en blandning av material med Babblarna att läsa, spela och leka med.

Läs mer

Daddas Temalåda

Språklåda

Språklek med Dadda på temat ”närmiljö och natur”! Lådan innehåller en blandning av Babblarna-material för att bygga ordförråd och språk på temat.

Läs mer

Babbas Temalåda

Språklåda

Språklek med Babba på temat ”prata och berätta”! Lådan innehåller en blandning av material med Babblarna som lockar till ordlek och berättande.

Läs mer

Ajja & Bajja Första Lådan

Språklåda

Massor av kul med kompisarna Ajja & Bajja. Läs, lek, spela lotto och teater - och bygg språk tillsammans!

Läs mer

PratLådan, babbla med Babblarna

Språklåda

En härlig låda med mer material ur Babblarnas värld att prata kring och leka med, som pratböcker, fingerdockor och ett tittutpussel.

Läs mer

SpråkGympa ledarlåda

Språklåda

SpråkGympa med Babblarna! Denna låda innehåller allt du behöver för att hålla tio roliga, motoriska och språkutvecklande pass!

Läs mer

Börja med tecken-lådan

Språklåda

Kom igång med tecken! En praktisk och rolig låda med böcker och spel för alla som vill lära sig tecken!

Läs mer

Första-orden-lådan

Språklåda

Läs, lek och locka fram de första orden! En härlig låda med böcker och lekmaterial som passar för att stötta små barns språkutveckling.

Läs mer

Första-meningarna-lådan

Språklåda

En härlig låda för dig som vill stötta barns meningsbyggnad i lek, spel och bokläsning!

Läs mer

Stora-ljudlådan

Språklåda

Läs, lek och spela spel samtidigt som du tränar uttal! En låda med roligt material för att arbeta med alla svenska språkljud.

Läs mer

MeraLådan, fortsätt med Babblarna

Språklåda

Fortsätt språkleken i Babblarnas värld! MeraLådan innehåller fler böcker, leksaker, spel och en lättläst handledning.

Läs mer

Första Lådan, kom igång med Babblarna

Språklåda

Ett perfekt startpaket för att sätta igång med språklek med Babblarna! Innehåller en härlig blandning av böcker, spel och leksaker.

Läs mer

Paket: Babblarna i Konsontantdalen

Bok, kortspel och pappfigurer

Häng med till Konsonantdalen! Ett spännande paket med material för att arbeta med alla svenskans språkljud!

Läs mer

Guldhatten

Guldhatten vinnare 2022

Årets Guldhatten går till

Förskolan Lek och Lär

Guldhatten är en utmärkelse för en person eller grupp som gjort något extra bra för att främja barns språkutveckling. Här får vi träffa årets vinnare!

Det sker så mycket bra språkutvecklande arbete runt om i landet. För att varje år kunna uppmärksamma något av det har vi på Hatten Förlag instiftat Guldhatten. I år var det många fina nomineringar, så juryns arbete var inte lätt, men Förskolan Lek och Lär i Tyresö stack ut.

Juryns motivering:

”Med lust och glädje i fokus kan barns språkutveckling genomsyra hela förskoledagar. Det har varit väldigt roligt att ta del av arbetet på Förskolan Lek och Lär och det är med stolthet vi överlämnar årets Guldhatten till dem.”

Vi passar på att ställa några frågor till pedagogerna Desiree Johansen, Birgitta Sjöberg, Linnéa Ahrlin och rektor Maja Asplund som driver förskolan som personalkooperativ tillsammans.

Ni satsar verkligen på barns språkutveckling – hur kommer det sig?

Språket är en förutsättning för att utveckla tankarna, och grunden till ett fortsatt bra liv. Både så barnen kan uttrycka sina känslor, behov och berätta hur de mår, men också som förberedelse för skolan och för att fungera socialt och demokratiskt i vårt samhälle.Guldhatten

Ert mål är att detta ska genomsyra i vardagen – har ni några tips?

Vårt bästa tips är att låta språket vara levande i allt. Genom att alltid vara närvarande pedagoger i lek och aktiviteter, ger vi barnen förutsättningar till lek och undervisning hela tiden. Språket kommer i så många olika former, det är bara att leka med!

Vi försöker också se varandra i arbetslaget och använda oss av allas styrkor och förmågor när undervisningen ska planeras. När vi dansar, sjunger, leker och busar tillsammans med barnen blir hela dagarna fyllda av lustfyllt lärande. Sedan är att samtala och ha tid att svara och integrera med barnen själva grunden. Att se vad som händer barnet och sätta ord på saker och känslor, förklara och uppmuntra. Och en miljö med massor av böcker på olika ställen som barnen kan sitta och läsa, samtala och leka med.

Vad tycker era barn om för aktiviteter?

Vårt motto är: DET SKA VARA ROLIGT PÅ FÖRSKOLAN! Vi använder oss av sagor, sånger, ramsor och teater, och Babblarna som barnen är förtjusta i hänger med oss i den vardagliga undervisningen med sina egenskaper som är kopplade till läroplanen.

Vi förstärker med tecken och använder bildmaterial, arbetar med språklig medvetenhet och flanosagor, bordssagor, högläsning och berättande på olika sätt.Guldhatten

Hur känns det att ha fått GuldHatten?

Det känns stort! Och roligt att vårt arbete tillsammans med barnen blir uppmärksammat och vi hoppas att det vi gör fortsättningsvis kan komma att inspirera andra.

Tips!

Den som vill kan följa förskolans arbete via instagramkontot @fsk_lol_tyreso

Dags att nominera

I nästa HattenBladet vill vi lyfta något nytt fantastiskt som ni gör för barns språkutveckling!

Passa på att nominera er själva eller någon annan. Det är enkelt gjort! Skicka bara ett mejl till info@hattenforlag.se, med GULDHATTEN i ämnesraden, och beskriv hur ni arbetar. Det kan vara om ni har gjort något speciellt i ett projekt, kommit på något roligt i vardagen, eller vad som helst som har med barns språkutveckling att göra! Förutom ära, berömmelse och en guldhatt, ligger 10.000 kr i prispotten!

Vi tar gärna emot nomineringar löpande, men för att vara med i nästa omgång behöver vi era bidrag senast den 30/4. Lägger ni med en bild eller videosnutt blir vi extra glada.


Hattens nyheter

Bobbo

Hattens nyheter

Ordna en egen workshop!

För arbetslag som vill fördjupa arbetet med exempelvis Babblarna eller tecken finns nu material till workshopar på vår hemsida.

Materialet är enkelt att använda och består av ett språklabbs-webbinarium att titta på tillsammans och diskussionsfrågor och uppgifter att fortsätta arbetet med. Ni kan lätt anpassa workshopen utifrån det material ni har hemma och vad just era barn behöver.

Språkbyggarna

Ni har nog inte missat att vi brinner för språkutveckling! Därför har vi grundat Språkbyggarna som är en webbplats full av fakta, inspiration och tips kring barns språkutveckling. Nytt för i år är att Språkbyggarna också på finns på facebook och instagram.

Kika in på www.språkbyggarna.se eller följ @sprakbyggarna för tips rakt in i ditt flöde.

Nya böcker med Babblarna!

Nytt för i år är tre stora fina kartongböcker med Babblarna. I ”Varför då Babblarna?” händer det knasiga saker i parken, och känslor och frågeordet ”varför” står i fokus. I ”Skapardag med Babblarna” får vi vara med när kompisarna skapar på olika sätt, och i ”Var är Babblarnas leksaker?” får vi hjälpa till att leta efter leksaker som gömmer sig både här och där. Alla böckerna har teckenillustrationer längst bak för alla som vill stötta barnens språkutveckling genom tecken.

Se fler Babblarna-böcker

Fler Babblarna-böcker

 • Visa alla
 • Babblarna

Varför då Babblarna?

Tisell / Wiik Edman

Babblarna leker i parken. Men varför är Doddo förvånad och Bibbi rädd? Kan du gissa?

Läs mer

Var är Babblarnas leksaker?

Tisell / Wiik Edman

Babblarna vill leka men var har alla leksaker gömt sig? Kan du hjälpa till att leta?

Läs mer

Skapardag med Babblarna

Tisell / Wiik Edman

Häng med på en rolig dag i Babblarnas hus fylld av pyssel och skapande!

Läs mer

Min första bokhylla – tema KALAS

För alla småttingar från noll år

I det här Babblarnapaketet hittar du bl a en bilderbok, en ordbok, en målarbok, ett pussel, en magnetfigur och en sång!

Läs mer

Min första bokhylla – tema BADA

För alla småttingar från noll år

I det här Babblarnapaketet hittar du bl a en bilderbok, en ordbok, en målarbok, ett pussel, en magnetfigur och en sång!

Läs mer

Min första bokhylla – tema LEKA

För alla småttingar från noll år

I det här Babblarnapaketet hittar du bl a en bilderbok, en ordbok, en målarbok, ett pussel, en magnetfigur och en sång!

Läs mer

Min första bokhylla – tema DJUR

För alla småttingar från noll år

I det här Babblarnapaketet hittar du bl a en bilderbok, en ordbok, en målarbok, ett pussel, en magnetfigur och en sång!

Läs mer

I Babblarnas hus

Tisell / Johansson / Schubert / Hagstrand

Vad gör alla Babblarna i sitt hus? Kika i hålet och glutta bakom gardinen ... Vad händer där inne?

Läs mer

Fingerresan

Bok & pappfigurer

Ta fram fingret, hoppa runt och låt medan ni tar er fram i Babblarnas dal - eller välj en figur och träna extra på något lagom svårt språkljud!

Läs mer

Tittuuut Babblarna

Tisell / Jennie Wiik Edman

Var gömmer sig Diddi? Och Bobbo? När vi hittar dem låter de förstås och lockar till prat och ljudlek!

Läs mer

I Bobbos väska

Tisell / Johansson / Schubert / Hagstrand

En blomma! Och ett äpple. Bobbo har många saker i sin väska. Men vems är de?

Läs mer

Var är Babbas saker?

Tisell / Johansson / Schubert / Hagstrand

Babba har tappat bort sina saker och vi får hjälpa till att leta. Ett roligt sätt att arbeta med lägesord och frågan: Var?

Läs mer

Dadda hälsar på

Tisell / Johansson / Schubert / Hagstrand

Följ med Dadda och hälsa på alla vännerna i Babblarnas värld! Knacka på dörrar, ropa i brevlådan och lek samtidigt med ord och tidiga språkljud.

Läs mer

Babblarnas låtar

Notbok

Spela och sjung Babblarnas populära låtar! Stor härlig bok med noter, ackord, text och många roliga bilder att titta på och prata om.

Läs mer

God jul med Babblarna

Tisell / Wiik Edman

Det är snart jul i Babblarnas dal och mycket som ska fixas innan firandet börjar. Kom vi tittar! Vad gör Babblarna där inne? Och där ute?

Läs mer

Natti natti Babblarna

Tisell / Johansson / Schubert / Wiik Edman

Det är dags att lägga sig! I denna mysiga godnattsaga kryper Babblarna ner i sängen en efter en, och barnen får hjälpa till att natta dem.

Läs mer

Babola salabim!

Tisell / Johansson / Schubert

Trolla med Babblarna! Och möt Gagga, Sassa och Sissi! Längst bak i boken går det att klippa ut och rulla ihop en trollstav. Babola salabim!

Läs mer

Stompalång med Babblarna

Bok & pappfigurer

Följ med Tut och Pling runt i Babblarnas dal. Gissa vem de möter näst och dansa med i ett riktigt Stompalång-tåg!

Läs mer

Babbibboo Babblarna

Tisell / Johansson / Schubert

Vad gör Babba? Och Sassa? Leker på stranden och åker berg-och-dalbana! En rolig "pratbok" där Babblarna hittar på spännande saker.

Läs mer

Hallooo Babblarna

Tisell / Johansson / Schubert

Säg hej till Babblarna! En härlig första kartongbok med färgglada bilder att peka på och prata om.

Läs mer

Flanosaga: I Babblarnas prylbod

2 st A3-ark

I Babblarnas prylbod finns massor av olika saker! Passa på att undersöka dem med hjälp av denna fina flanosaga.

Läs mer

Kalas hos Babblarna

Tisell / Johansson / Wiik Edman

Följ med på kalas i Babblarnas hus! Vi får vara med och gissa vad som ska hända under alla förberedelser, och vad tror ni Vovvo kommer få i alla sina paket?

Läs mer

I Babblarnas prylbod

Tisell / Wiik Edman

Babblarnas prylbod är full av spännande saker! Långa och korta, prickiga och randiga ... och vi får hjälpa Babblarna att hitta allt de vill ha!

Läs mer

Flanosaga: Kalas hos Babblarna

2 st A3-ark

Följ med på överraskningsfest hos Babblarna! Flanosaga med stora och tydliga bilder på tålig flanellografkartong.

Läs mer

i Babbas byrå

Tisell / Wiik Edman

I Babbas byrå finns massor av saker. Men vems är de? Hjälp Babba att dela ut sakerna till sina vänner.

Läs mer

Babblarna Godnattpaket

Bok med leksak

Mysigt paket med boken "Natti natti Babblarna" och en tillhörande godnattleksak!

Läs mer

Daddiddoo Babblarna

Tisell / Johansson / Schubert

Vem saknas? På varje uppslag gör Babblarna roliga saker tillsammans - men kan du se vem som inte är där?

Läs mer
Min Första Bokhylla

För alla små Babblarna-älskare finns nu flera små paket med böcker och andra roligheter till den första bokhyllan.

Alla paket innehåller två barnböcker med Babblarna – en i hårdband och en kartongbok – men också en liten målarbok, ett pussel, en magnetfigur, en tavla och en sång.

Det finns fyra paket med var sitt tema: djur, leka, bada eller kalas. Perfekt att läsa, pyssla och prata om tillsammans!

Babblarna i naturgummi

BABBLARNA I NATURGUMMI

Vi försöker naturligtvis alltid tänka på hållbarhet i det vi gör. Våra böcker trycks på FSC-certifierat papper och plastfigurerna har sedan länge varit fria från både BPA och ftalater. Nu är vi jätteglada att kunna presentera en nyhet för dig som helt vill undvika plast: Babblarna i naturgummi. De är både hållbara och biologiskt nedbrytbara, och fungerar lika bra att leka med på golvet som i vattnet.

Babblarna i naturgummi

Nya temalådor inspirerar till språklek

Nya temalådor inspirerar till språklek

Nya temalådor inspirerar till språklek

Nya temalådor inspirerar till språklek

Nu kommer tre nya temalådor med Babblarna, speciellt framtagna för förskolan. Temat i varje låda utgår från figurernas egenskaper och kan tydligt kopplas till läroplanens utvecklingsområden med fokus på språkutveckling. Den här gången hittar du Bibbi, Diddi och Doddo i lådorna.

Vi har tagit fram Babblarnas temalådor för att inspirera till språklek utifrån specifika teman förankrade i förskolans läroplan. Till exempel så uppmuntrar Bibbis temalåda Logik & Problemlösning till att undersöka hur saker fungerar, att räkna och jämföra eller på andra sätt utforska tekniken i vardagen. Medan materialet i Doddos temalåda Social kompetens & Känslor stöttar utvecklingen av barns sociala förmågor som att visa hänsyn, leva sig in i andras situation och att leka tillsammans. Och som alltid när det gäller Babblarna, har vi fokus på språkutveckling och begrepp som stöttar de olika temana.

Babblarnas temalådor passar både på förskolor som är bekanta med Babblarna och förskolor som är nyfikna på Babblarnas lustfyllda språklek. Varje låda innehåller flera nyheter. I Diddis låda finns till exempel den stora kartongboken Skapardag med Babblarna. Den här boken passar fint att läsa tillsammans i grupp, och kan sedan följas upp med härliga rörelsesången Måla en stor tavla.

Andra nyheter är lottospelen och Språkleksböckerna som anknyter till varje lådas tema. I varje Språkleksbok finns bland annat pratscener och spel som lockar fram språkljud och nya ord och tränar barnens förmåga att bygga meningar. Det finns även texter och noter till de nya sångerna. Självklart finns en lättläst handledning i varje låda, med tips och instruktioner för hur materialet kan användas till enkel, rolig och strukturerad språklek.

Brita Marttinen
Brita Marttinen, förskolelärare i Göteborg

Barnen älskar Babblarna på öppna förskolan i Kärra, berättar Brita Marttinen som är förskolelärare i Göteborg. Vi läser ofta boken Fingerresan och har även flyttat ut bilderna på väggarna i våra lokaler. På så sätt kan barnen följa berättelsen med hela kroppen och låta som figurerna: Biii bi bibbi bi … Da dadda da dadda daaaa … Det är ett jättebra sätt att uppmärksamma både språkljud och språkets melodi.

Varför är Babblarna så populära?

Babblarna är skapade för att ge barn stöd i sin språkutveckling och det mesta i Babblarnas värld handlar om lustfylld SPRÅKLEK. Formgivningen är gjord med omsorg för de små barnens sätt att se och uppfatta sin omgivning.

Hur då?

 • Babblarna är tydliga karaktärer med stora ögon och som rör sig som barn gör.
 • Formspråket är enkelt och miljöerna har få detaljer, så att det lilla barnets öga lätt ska kunna se och förstå berättelsen.
 • Berättartempot är lugnt och visar bara EN sak i taget.
 • Det finns tecken för dem som önskar.
 • Berättelserna och lekarna är strukturerade och erbjuder många möjligheter till repetitioner.
 • Engagerande och roligt – det finns alltid gott om plats för barnen att svara, gissa och fylla i!

Temalåda innehåll

Temalådorna gör det enkelt att arbeta språkutvecklande med hela barngruppen. Kika in i de nya temalådorna nedan.

Mer information finns på www.lekolar.se/hatten

Temalåda Diddi

Diddis Temalåda

Fokuserar på språkutveckling utifrån temat kreativt skapande.

Genom kreativa skapandet lägger barnen märke till detaljer i omgivningen. Barnen känner, tittar, smakar, lyssnar och luktar sig fram.

Materialet fokuserar på färger, sinnen och tempusböjningar. Vi bygger ordförråd kring skapande och pratar om vad vi ska göra, gör och har gjort.

Diddi är energisk och konstnärlig, och tycker om att hoppa, volta och måla med många färger.

Bibbis Temalåda

Bibbis Temalåda

Fokuserar på språkutveckling utifrån temat logik och problemlösning.

Barns upptäckarlust vidgar världen. De tänker, fantiserar, experimenterar, analyserar och löser problem. För detta behöver de abstrakta ord, lägesord och beskrivande ord.

I det här materialet utforskar vi former, jämför storlekar och räknar. Vi övar också på att ta instruktioner och bygga meningar.

Bibbi är stillsam och försiktig, tycker om att ta det lugnt och gillar klurigheter och uppfinningar.

Doddos Temalåda

Doddos Temalåda

Fokuserar på språkutveckling utifrån temat social kompetens och känslor.

När barns värld växer märker de att mycket ligger utanför den egna kontrollen. Det här väcker känslor, och de behöver allt fler ord för att beskriva både egna och andras upplevelser. Med det här materialet övar vi på betydelsen av frågeordet ”varför” och skillnaden mellan ”ja” och ”nej”. Vi kan också locka till eget berättande och bygga ordförråd kring känslor och händelser.

Doddo är lugn och stabil, och ser om någon är ledsen eller utanför. Och så älskar Doddo att sjunga.


Inledning - HattenBladet 18

I skrivande stund summerar vi året då Hatten fyllde 20 år, och planerar framåt för nya fantastiska år när vi får ta fram böcker, spel och material för språklek.

Det som föddes ur ett eget behov därhemma – behovet av roliga material för att stötta språkutvecklingen – har vuxit mer än vi hade kunnat föreställa oss. Babblarna har fått vingar, och vi har kunnat ta fram ännu fler böcker och material i serier som Olle & Mia, Snicksnacksnoken och Ajja & Bajja.

Vårt mål är att varenda liten prick ska ha ett språk! Och att det alltid ska finnas ett material som passar hos oss, oavsett vad det är barnen behöver hjälp att lära sig för att språk och kommunikation ska växa.

I år är vi extra stolta över Babblarnas nya temalådor hos Lekolar. Nu är serien komplett i och med att Diddi, Bibbi och Doddo också fått egna lådor med koppling till teman i förskolans läroplan. Lådorna innehåller flera nyheter med Babblarna och är skapade för att det på ett enkelt och inspirerande sätt ska gå och djupdyka med barnen i teman som ”kreativt skapande”, ”logik & problemlösning” och ”social kompetens & känslor”. Smidiga att rycka med sig för att arbeta med språket hur och när som helst!

Om du har idéer eller tankar på annat du skulle önska att det fanns, eller bara vill dela med dig av hur ni arbetar – hör mer än gärna av dig till oss!

Glada hälsningar
Anneli och Elvira Anneli

Anneli Tisell & Elvira Ashby

Anneli Tisell, formgivare och författare startade Hatten 2002
Elvira Ashby, logoped och författare på Hatten sedan 2012


Bygg Språk med böcker

Bygg språk med böcker! - HattenBladet 18

Bygg Språk med böcker

Bygg språk med böcker!

Att det är bra för språkutvecklingen att vi läser böcker tillsammans med barnen kommer nog inte som en nyhet. Men varför är det så bra? Vi har passat på att prata med Hattens huslogoped Elvira Ashby.

De svenska forskarna Mats Myrberg och Ingvar Lundberg har uppskattat att ett barn som blir läst för och sedan läser själv har ett ordförråd på ca 50 000 – 70 000 ord vid 17 års ålder, medan en 17-åring som inte blivit läst för och inte läser själv har ett ordförråd på kanske 15 000 – 17 000 ord. Det är väldigt många ords skillnad.

– Att skillnaden är så stor har flera förklaringar, säger Elvira Ashby. Dels handlar det om mängden av ord barnen möter. Ett barn som blir läst för får helt enkelt höra mycket fler ord än de som inte blir lästa för. Men det är inte bara det. Det handlar också om vilka sorters ord de möter. I vardagligt tal använder vi nämligen inte så mycket ovanliga eller krångliga ord – de dyker främst upp i böcker.

En optimal stund

Sedan är stunden när vi läser högt, eller tittar i böcker tillsammans, också i sig en optimal stund för att hjälpa barn bygga på sitt språk. Det är ofta en lugn stund där vi koncentrerar oss på samma sak. Barnen kan ta stöd av bilderna för att förstå nya ord och sammanhang, och det finns tid att fråga, fundera och förklara.

Har du något speciellt tips?

– Mitt bästa tips är egentligen bara att se till att läsa, minst en liten stund varje dag! Sedan behöver inte stunden vara lång, utan vi kan lyssna på barnen. Med barn som inte orkar så länge räcker det kanske bara att bläddra i en bok om något som är intressant, och prata om det man ser.

Sedan brukar jag som logoped medvetet använda barnböcker för att hjälpa barn lära sig olika saker. Det var så jag fick idén till mina egna böcker i serien Snicksnacksnoken, som passar extra bra om man vill hjälpa barn träna på uttalet av olika språkljud. Vi läser ”Kaos i kojan” till exempel och så lockar jag barnen att härma k-ljudet och fylla i ord som börjar på K.

Språkpiller och Språktåget

Det går förstås att arbeta med andra språkliga förmågor, och andra böcker, på samma sätt. Med ”Var är Babbas saker?” kan vi arbeta med lägesord till exempel, och till nästan vilken bok som helst kan vi locka barnen att vara med och berätta vad som händer utifrån bilderna.

På många håll i landet har bibliotekarier i samarbete med logopeder tagit fram tips på barnböcker som passar extra bra för att stimulera olika språkliga förmågor. Fråga på ditt bibliotek efter Språkpiller eller Språktåget, eller läs mer under ”Logopeden tipsar” här på vår hemsida

Logopeden tipsar!

1. Avsätt tid för att läsa och titta i böcker

Kanske passar en viss tid varje dag lite extra bra? Ha också gärna böcker framme så barnen kan hämta när de vill.

2. Locka barnen att vara med och berätta

Tänk att ni läser tillsammans, och locka barnen att vara med och fylla i ord och meningar. Det blir både roligt och språkutvecklande.

3. Utgå från både intressen och behov

Barnen får gärna vara med och välja böcker! Men om vi vill hjälpa dem lära sig något speciellt kan vi leta upp böcker utifrån det också.